Kouloukona Caves > Tafkos Vorilas

ΤΑΦΚΟΣ ΤΗΣ ΒΟΡΙΛΑΣ


(missing english version)
Ονομασία: Τάφκος της Βορίλας (Πλατ./ντ.)
Είδος καρστικής μορφής: Βάραθρο
Τόπος
Νομός: Ρεθύμνου
Δήμος: Κουλούκωνα
Χωριό: Δοξαρό
Ορεινό συγκρότημα: Κουλούκωνας, ύψωμα Σοφιανή κορφή
Τοποθεσία: Βορίλα
Υψόμετρο: 568μ.

Σπηλαιογραφία
Διαστάσεις: Βάθος 55μ.
Στοιχεία εισόδου: Ο πόρος του σπηλαίου είναι ελλειπτικής διατομής και έχει διαστάσεις 3 x 5μ. Στο χείλος του φύεται συκιά.
Περιγραφή: Μονοκόμματο βάραθρο χωρίς ιδιαίτερη αισθητική αξία. Το μέγεθος της εισόδου επιτρέπει τη διείσδυση του φωτός μέχρι τα πρώτα 3-4 μέτρα, με αποτέλεσμα την ανάπτυξη φτερών και βρύων που δημιουργούν την αίσθηση μιας βελούδινης υφής στα τοιχώματά του. Παλαιότερος διάκοσμος τύπου ρευματόλιθων, που διακρίνεται σε κάποια σημεία των τοιχωμάτων, έχει καλυφτεί από άργιλλο και ιλύ που αποθέτει το νερό καθώς ρέει, ή έχει καταρρεύσει στο πέρασμα του χρόνου, αποτελώντας σήμερα μέρος των κατακρημνίσεων που συσσωρεύονται στον πυθμένα του βαράθρου. Πρόκειται για πεσμένα τεμάχια πετρωμάτων αναμεμειγμένα με άλλα υλικά (πέτρες, χώμα, κλαδιά, οστά ζώων) που προέρχονται από την επιφάνεια και σχηματίζουν μικρό λοφίσκο ακριβώς κάτω από το στόμιο του βαράθρου. Σε εσοχές του πηγαδιού και του πυθμένα υπάρχουν πολλές φωλιές αγριοπερίστερων που χρησιμοποιούν το βάραθρο για φωλεοποίηση και κούρνιασμα, κάτι που μεγεθύνει την οικολογική του σημασία ως ενδιαίτημα.
Λιθωματικός διάκοσμος: Ελάχιστος διάκοσμος, αποτελούμενος κυρίως από σταλακτίτες και κουρτίνες σε φάση αποσάθρωσης.

Γεωλογία
Σχηματισμός / προέλευση: Αναπτύσσεται μέσα στα κατώτερα μέλη της ομάδας των πλακωδών ασβεστόλιθων, κατά μήκος ρήγματος της περιοχής.
Στοιχεία υδρολογίας: Μικρή σταγονορροή κατά τις περιόδους βροχοπτώσεων.

Ανθρωπολογικά στοιχεία
Κρίνοντας από το πλήθος οστών ζώων που βρέθηκαν στον πυθμένα, αλλά και από προφορικές μαρτυρίες, εικάζεται ότι το βάραθρο το χρησιμοποιούσαν οι ντόπιοι ως νεκροταφείο ζώων.

Ιστορικό εξερεύνησης
Ήταν ανέκαθεν γνωστό στους κατοίκους της περιοχής. Εξερευνήθηκε και χαρτογραφήθηκε για πρώτη φορά από τον Σπηλαιολογικό Όμιλο Κρήτης το 2003.
 
 
Copyright © Σπηλαιολογικός Όμιλος Κρήτης, ΛΑΒΡΥΣ, Ηράκλειο 2008
design and development: magnetism.gr